OBVESTILO

 

Obisk pri ustnem higieniku

Obisk pri ustnem higieniku

Obisk pri ustnem higieniku je prvi korak do zdrave ustne votline in lepšega nasmeha, upočasni pa tudi napredovanje parodontalne bolezni.

Zdravi zobje in dlesni so osnova za lep nasmeh. Zmotno je mišljenje, da vsakodnevno ščetkanje zob zadošča, da ostanejo zobje in dlesni zdravi. Kopičenje oblog na zobeh povzroča gingivitis (vnetje dlesni) in parodontalno bolezen, ki je najpogostejši vzrok za izgubo zob pri odraslih in je ena od najbolj razširjenih kroničnih bolezni v Sloveniji in svetu. Parodontalna bolezen je zahrbtna bolezen, saj je v zgodnji fazi le redko boleča. Z napredovanjem bolezni pride do nepovratnega topljenja kosti, zato imajo zobje vse manj in manj podpore in postanejo majavi. Ko se pojavijo bolečine, je velikokrat že prepozno.
Bakterije pa se ne zadovoljijo samo s povzročanjem škode v ustih, ampak vplivajo tudi na splošno zdravje, saj njihovi toksini vdrejo v krvni obtok in lahko povečajo možnost srčno-žilnih in pljučnih bolezni, vplivajo na prezgodnji porod in urejenost glikemije pri sladkorni bolezni. Zadnje raziskave kažejo tudi na povezavo z Alzheimerjevo boleznijo, zato je vzdrževanje zdravja v ustni votlini zelo pomembno.
Higienska terapija je prvi korak do ustnega zdravja. Čiščenje zobnega kamna pri ustnem higieniku pomeni strokovno odstranitev bakterijskih oblog. Ustni higienik s pomočjo ultrazvoka najprej odstrani trde zobne obloge, potem s peskanjem odstrani površinska zabarvanja, ki so posledica naših razvad (kava, cigareti, pravi čaj, ...) in na koncu s poliranjem zob s polirno pasto in nežno ščetko, poskrbi da so zobje bolj gladki in bleščeči. Ob obisku dobi pacient tudi navodila, kako naj ustrezno skrbi za ustno higieno sam doma.
Rezultat temeljite ustne higiene so bolj beli, čisti in gladki zobje, ki so manj dovzetni za prijemanje bakterijskih oblog. Odpravi se neprijeten zadah in krvavenje dlesni.

Obisk ustnega higienika se priporoča vsaj enkrat letno, lahko pa ga združite z rednim pregledom pri zobozdravniku.

 
 
 

Kje smo?

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.