OBVESTILO

 

Pravilna ustna higiena - doma

Pravilna ustna higiena - doma

Lep nasmeh ni samo dar narave, ampak tudi rezultat našega vsakodnevnega truda.

Ampak ali znamo sploh pravilno čistiti zobe? Ali je pravzaprav dovolj, da si jih umivamo dvakrat dnevno po dve do tri minute? Kdaj je sploh potrebno zobe umivati? Kaj še potrebujemo za izvajanje najboljše ustne nege? Kdaj vemo, da so zobje dovolj umiti? Katera ščetka je najboljša? Katero zobno pasto naj uporabljam?...takšna in podobna vprašanja dobivamo vsak dan v naši ordinaciji. Če vas zanima, berite naprej.

Izbira zobne ščetke zavisi od samega pacienta, njegovega zobnega statusa (prevleke, implantati, snemni protetični izdelki…), paradontalnega zdravja (vneta dlesen, globoki žepki, večji medzobni prostori…), splošnega zdravja (sistemske bolezni), razvad (kajenje, pitje kave, gaziranih pijač…)…

Predvsem naj velja, da naj zobna ščetka ne bo pretrda, saj mehke obloge lahko odstranimo tudi z mehko ščetko, trdih pa z trdo ne moremo, ampak lahko z nepravilno uporabo samo mehansko poškodujemo zobna tkiva.

Močno priporočamo tudi uporabo električnih ščetk, saj so bolj učinkovite in čiščenje je enostavejše, poleg tega pa še z masažo dlesni pripomorejo k zdravju obzobnih tkiv.

Za zobno pasto naj velja, da je le kemična podpora in da je na prvem mestu mehansko odstanjevanje zobnih oblog. Najbolje, da si izberete zobno pasto, ki vam ustreza in jo radi uporabljate. Saj ob dobri in pravilni ustni negi niti ne boste potrebovali zobnih past, ki pripomorejo k lajšanju takšnih in drugačnih težav (občutljivost na temperaturo, vnetje dlesni…) Predvsem pa odsvetujemo uporabo t.i. belilnih zobnih past z abrazivnimi delci.

Ko imate izbrano primerno zobno ščetko, jo morate začeti le še pravilno uporabljati. Obstaja več različnih tehnik čiščenja. Mi priporočamo najenostavnejši, a zelo učinkovito: od roza proti belem! Nežno drsite z ščetko navzdol oz. navgor, od dlesni do zob, na vsakem mestu nekaj potegov in ne pozabite na zadnjo stran zob! Med čiščenjem se osredotočite nanj in ne počnite drugih stvari. Deset minut čišščenja, med oblačenjem in pripravljanjem kave, je veliko manj učinkovito kot minuta pravilnega čiščenja!

Za tokrat naj bo dovolj, naslednjič pa več o uporabi izdelkov za čiščenje medzobnih prostorov.

Oglejte si še storitve, ustna higiena, preventiva.

 
 
 
 

Kje smo?

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.